Europese prijzen voor Dokkumer Bonifatiusbieren

Twee bieren van Stadsbrouwerij Bonifatius in Dokkum hebben een prestigieuze prijs gewonnen in de European Beer Challenge in Londen. Er werden voor de challenge door een vakkundige jury duizend bieren geproefd uit 38 Europese landen. Bonifatius Acht Guldensbier won dubbel goud, het Bonifatius Kloosterfruit zilver.

Vier verschillende bieren bracht Bonifatiusbier sinds de oprichting in 2015 op de markt. Voor de Europese Beer Challenge werd gekozen voor het inzenden van het Acht Guldens bier en het Kloosterfruit. Frank van Dijk namens de brouwerij: “Het Kloosterfruit is gebrouwen met de moerbei, bijzonder is dat de oudste moerbeiboom van Europa in Dokkum staat. De Acht Gulden is een Quadrupel van 10%, een echt winterbier.”

Stadsbrouwerij Bonifatius

De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege Middeleeuwen. Na de dood van Bonifatius in 754 brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Bonifatiusbier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van negentien brouwerijen in het centrum van Dokkum. In 1876 stopte de laatste brouwer. Stadsbrouwerij Bonifatius is nummer 20 en daarmee als eerste brouwerij weer terug in Dokkum na 140 jaar.

Frank: “Na jaren van inzet, groei en het realiseren van dromen openden we vorig jaar onze Stadsbrouwerij Bonifatius midden in de binnenstad van Dokkum. We runnen het met vijftien enthousiaste vrijwilligers. Hoe gaaf is het om met deze prijs weer een hoogtepunt te kunnen toevoegen aan de Bonifatiusmissie! Het winnen van deze prijzen geeft aan dat we als beginnende brouwer op de goede weg zijn.”

Klooster fruit

Klooster fruit is gebrouwen met de vruchten van de zwarte moerbeiboom. De oudste moerbeiboom van Europa is te vinden in het hart van Dokkum, tegen de zonnige zuidmuur van de Grote kerk c.q. Sint-Martinuskerk. Van de traag groeiende moerbeibomen wordt wel gezegd dat men in hun gebladerte de aanwezigheid van God kan voelen. Van de vruchten wordt vandaag hoe dan ook een Goddelijke drank gebrouwen.

Acht Guldens

Acht Guldens Bier is een donker speciaalbier van het type Quadrupel met veel historie. Acht Guldens Bier verwijst naar de hoge prijs die men vroeger per vat moest betalen voor dit uiterst smaakvolle en complexe brouwsel. Het zuivere water uit de Bonifatiusbron zorgde mede voor de goede smaakbeleving van dit zware en duurdere bier. ‘Konst der wel un liiffol fan drinke!’

Click here to enter EBC now